Puține sunt persoanele care să nu se bucure de cafeaua de dimineață, de altfel, aceasta este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial.
Pe lângă beneficiile pe care le are cafeaua, ritualul acestea este unul care apropie oamenii, o ieșire la cafea poate să deschidă drumul unei relații, poate să încheie o afacere, poate să ne inducă o stare de bine care să ne urmărească pe parcursul întregii zile.
Nutriționistul Mihaela Bilic afirmă că mirosul cafelei este unul irezistibil, asemeni celui de pâine abia scosă din cuptor, iar într-o postare făcută pe contul de socializare a dezvăluit care sunt beneficiile băuturii magice.
CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează: NU consumați cafeaua pe stomacul gol! Crește riscul de diabet și alte boli
Ăsta e mesajul pe care l-am găsit în calendar pentru luna decembrie. E adevărat, cafeaua e cea mai bună hrană pentru creier! Ziua mea începe întotdeauna cu o cafea. Și continuă cu alte câteva cafele. Am băut cafea înainte să fiu medic nutriționist, de dragul ritualului…și al mirosului!
Pentru mine mirosul de cafea proaspăt râșnită este la fel cu mirosul pâinii scoase din cuptor, adică irezistibil. Mereu am spus: cafeaua ne face mai deștepți, mai tineri, mai slabi, mai rapizi… potențează tot ce e mai bun în noi”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
”Este un stimulent nervos, induce o stare de alertă cerebrală, favorizează munca intelectuală și crește puterea de concentrare. Cafeaua crește nivelul de atenție, îmbunătățește funcțiile cognitive, mărește capacitatea de memorare și învățare, previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta, conservă memoria și luciditatea. Cum vi se pare? Fabulos nu-i așa?!?!
Și lucrurile nu se opresc aici! O ceașcă de cafea băută cu o oră înainte de sport mobilizează depozitele de grăsime și accelerează metabolismul, mărește rezistența la efort, crește performanța fizică și forța de contracție musculară, scade oboseala. Produce vasodilatație la nivel cerebral și pulmonar, combate migrenele și crizele ușoare de astm.
Tot ea, cafeaua, are efect diuretic, scade riscul de pietre la rinichi și ameliorează gradul de hidratare la sportivi. Favorizează digestia, previne formarea de calculi biliari și ajută la golirea stomacului, accelerează tranzitul intestinal și combate constipația”, a mai scris nutriționistul.
CITEȘTE ȘI: Cercetătorii spulberă un mit: De ce este mai sănătos de fapt să pui zahăr în cafea
”E nevoie de o listă lungă ca să enumeri toate efectele cafelei. Lichidul negru și ușor amărui pe care ne-am obișnuit să-l bem în fiecare dimineață are beneficii nebănuite asupra întregului organism.
Cafeina, substanță activă din cafea, este cel mai cunoscut și mai consumat energizant natural. Dar pe lângă cafeină, boabele de cafea conțin peste 400 elemente chimice și numai 3 cal/100g- un miracol într-un bob”, și-a încheiat Mihaela Bilic pledoaria pentru cafea.